Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Ministerraad keurt vier wetsontwerpen goed om terrorisme en radicalisme te bestrijden

Nieuws - 12/06/2015
-
Auteur 
Tom Depla


De federale ministerraad heeft vandaag drie wetsontwerpen goedgekeurd die deel uitmaken van de twaalf maatregelen die de federale regering in januari aankondigde in de strijd tegen radicalisme en terrorisme. Een eerste wetsontwerp zorgt ervoor dat de minister van Binnenlandse Zaken de identiteitskaart tijdelijk kan intrekken van iemand die vermoedelijk naar Syrië of Irak wil afreizen om daar te gaan vechten. Een tweede wetsontwerp maakt het mogelijk om het paspoort in te trekken of niet af te leveren van mensen die onze openbare veiligheid ernstig bedreigen. Een derde ontwerp breidt de lijst van terroristische inbreuken uit waarvoor telefoontap mogelijk is. Aanvullend werd nog een vierde wetsontwerp goedgekeurd dat de intrekking of weigering van de beschermingsstatus voor zware criminelen mogelijk maakt.

“Ik ben verheugd dat de 12 maatregelen die we in januari hebben voorgesteld zich verder concretiseren”, zei eerste minister Charles Michel. “De acties van de politie enkele dagen geleden in de Tsjetsjeense misdaadmilieus tonen dat we ons moeten mobiliseren tegen de terreurdreiging. Sinds enkele maanden heeft de regering de middelen aanzienlijk verhoogd.” Tijdens de begrotingscontrole van maart heeft de regering 200 miljoen euro extra uitgetrokken om te investeren in de politie- en veiligheidsdiensten. Daarvan werd 15 miljoen euro toegewezen aan de Speciale Eenheden van de federale politie (CGSU).

Tijdelijke intrekking identiteitskaart
Een eerste wetsontwerp dat de ministerraad vandaag goedkeurde, gaat over de uitbreiding van de tijdelijke intrekking van de identiteitskaart. Voortaan kan de minister van Veiligheid en Binnenlandse zaken beslissen om de identiteitskaart tijdelijk in te trekken van iemand waarvan, op basis van informatie aangeleverd door OCAD, vermoed wordt dat hij of zij naar Syrië of Irak wil afreizen om daar te gaan vechten of trainen. De minister kan de identiteitskaart voor één tot drie maanden intrekken. De intrekking kan verlengd worden tot een maximum van 6 maanden. “Dit is een belangrijke bestuurlijke maatregel die er mee voor zorgt dat we geradicaliseerde personen kunnen tegenhouden om te gaan vechten in Syrië of Irak”, zegt bevoegd minister Jan Jambon.

Weigering tot aflevering of intrekking paspoorten
Een tweede wetsontwerp betreft de weigering tot aflevering en de intrekking van paspoorten wanneer de betrokken persoon een risico vormt voor de openbare orde en de openbare veiligheid. “Met het ontwerp van wijziging van het consulaire wetboek dat vandaag is goedgekeurd, breiden we de intrekking van het paspoort uit naar mensen die onze openbare veiligheid ernstig bedreigen”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. “Vanaf vandaag verliezen mensen van wie de identiteitskaart wordt geweigerd of ingetrokken ook hun paspoort, dat ook zal worden geweigerd of ingetrokken.”

Telefoontap bij terroristische inbreuken
Een derde wetsontwerp breidt de lijst van terroristische inbreuken uit waarvoor telefoontap mogelijk is. Het ontwerp concretiseert ook de uitbreiding van de terroristische misdrijven en de aanpassing van het Strafwetboek met het oog op een meer doeltreffende bestraffing en de uitbreiding van de mogelijkheden voor het intrekken van de nationaliteit als iemand veroordeeld wordt voor een terroristische inbreuk. “Het geeft de gelegenheid om het verlaten van het Belgisch grondgebied met terroristische bedoelingen strafbaar te maken”, zegt minister van Justitie Koen Geens. “Het vervolledigt ook het legale kader dat al toegepast kan worden om landgenoten en mensen die die het land verlaten om terroristische groepen te vervoegen in Syrië te vervolgen.”

Intrekking of weigering van beschermingsstatus zware criminelen
De ministerraad keurde ook een wetsontwerp goed dat niet tot het pakket van twaalf maatregelen behoort. Het gaat om het intrekken of weigeren van de beschermingsstatus voor zware criminelen. “Dankzij deze wetswijziging kunnen terroristen uitgesloten worden op grond van bedreiging voor de nationale veiligheid”, zegt Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. “Diegenen die recht hebben op onze bescherming, moeten en zullen die krijgen maar criminelen of terroristen die een reëel gevaar vormen voor onze samenleving maken hier voor mij geen aanspraak op.”

Lees ook het nieuwsbericht ‘Twaalf maatregelen tegen radicalisme en terrorisme: stand van zaken’ van 7 mei 2015.