Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Jambon: ‘Bestaande mogelijkheden om identiteit politiepersoneel te beschermen volstaan’

Nieuws - 18/04/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Momenteel bestaan er in ons land 4 verschillende manieren om de identiteit van politieambtenaren te beschermen wanneer dat nodig blijkt binnen de uitoefening van hun functie. ‘Een wetgevend kader dat afdoende bescherming biedt’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de Kamer. Er zijn dus niet meteen nieuwigheden op komst.

De politiediensten moeten zich dus beroepen op de huidige mogelijkheden:
het naamplaatje vervangen door het interventienummer. Artikel 41 van de Wet op het Politieambt voorziet dat de bevoegde overheid (al naargelang het geval de korpschef, de commissaris-generaal, de directeur-generaal of hun afgevaardigde) de toestemming kan geven om bij bepaalde interventies het naamplaatje te vervangen door het interventienummer;
het dienstadres opgeven bij getuigenverhoor in plaats van woonplaats. Artikel 75ter van het Wetboek van Strafvordering laat toe dat personen die in de uitoefening van hun beroepsactiviteit belast zijn met de vaststelling van en het onderzoek naar een misdrijf of diegenen die naar aanleiding van de toepassing van de wet kennis nemen van de omstandigheden waarin het misdrijf werd gepleegd en in die hoedanigheid als getuige worden gehoord, in het raam van hun verhoor, hun dienstadres of het adres waarop ze gewoonlijk hun beroep uitoefenen, kunnen opgeven in plaats van hun woonplaats;
gebruik van code in plaats van identiteitsgegevens: de identiteit van de leden van de Directie Speciale Eenheden van de federale politie (CDU) en van politiemensen die onderzoek doen naar zware en georganiseerde criminaliteit kan worden afgeschermd door een code. Tenminste wanneer de beschermingsmaatregelen uit artikel 75ter Sv. niet volstaan om de bescherming te garanderen en er ernstige aanwijzingen bestaan dat de feiten waarop het onderzoek of de interventie betrekking hebben een terroristische misdrijf uitmaken, of dat het gaat om zware bendevorming (artikel 112quater tot 112 undecies Sv.). Enkel de procureur des Konings of de onderzoeksrechter kan in dit kader kennis nemen van de volledige identiteit van de betrokken politieambtenaren;
keuze adres voor oproepingen en betekeningen: artikel 75quater van het Wetboek van Strafvordering laat toe dat wanneer er een klacht wordt neergelegd tegen of door een persoon die op basis van de artikelen 112quater tot 112undecies onder een code onderzoek verricht of die, in de uitoefening van zijn beroepsactiviteiten, belast is met de opsporing, de vaststelling, het onderzoek, de vervolging, het vonnissen van misdrijven of de uitvoering van de straf, de processen-verbaal of de andere stukken van het dossier geen melding maken van zijn vaste woon-of verblijfsplaats. De betrokkene kan het adres van zijn woonst kiezen waarop hem nadien de voor het onderzoek en het strafproces vereiste oproepingen en betekeningen zullen worden gedaan.

Bron: vraag van Jean-Marc Nollet aan minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, over ‘Terrorisme – identificatie van politieagenten’, Kamer van Volksvertegenwoordigers, Bulletin nr. 111.