Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Geens: ‘Aankoop elektronische speekseltests valt onder werkingsmiddelen politie, niet Justitie’

Nieuws - 28/04/2017
-
Auteur 
Tom Depla


Bij de speekseltest die de politiediensten nu gebruiken, duurt het 8 minuten voordat het resultaat zichtbaar wordt. Bij de elektronische speekseltest, die in andere landen al gebruikt wordt maar in België nog niet, duurt dit in bepaalde gevallen slechts 5 minuten. Volgens minister van Justitie Koen Geens werkt de elektronische test goed. Maar of hij ook in België ingevoerd wordt, hangt af van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Volgens Geens bestelde Justitie twee jaar geleden 15.400 'gewone' speekseltesten voor een totaalbedrag van 139.349 euro. Vorig jaar werden 21.620 testen besteld voor een bedrag van 208.469 euro, hoewel de politie meer exemplaren aangevraagd had, namelijk 25.855.

432.000 euro voor 2017

Om beter tegemoet te kunnen komen aan de jaarbehoefte van de politiediensten heeft Geens het budget voor 2017 ruim verdubbeld. Er werd 432.000 euro uitgetrokken om de gevraagde 36.000 stuks te kunnen aanleveren. “Door de opgelegde budgettaire behoedzaamheid voor 2017 kan dat budget maar per kwartaal worden vastgelegd”, zei hij daarover in de Kamer. “Op dit ogenblik is een krediet van 108.000 euro, waarop de bestellingen worden uitgevoerd, vastgelegd. Inmiddels loopt de aanvraag voor het bekomen van een volgende vastleggingsschijf van 108 000 euro voor het tweede trimester van 2017.”

Aanpassing gevraagde hoeveelheden

De minister legde ook uit dat Justitie niet altijd alle door de politiezones gevraagde speekseltests kan leveren. Als er op één moment veel en grote aanvragen samenkomen, is het mogelijk dat de gevraagde hoeveelheden worden aangepast. “Die manier van handelen is uitzonderlijk nodig, om maximaal aan alle aanvragen van de verscheidene politiezones te kunnen voldoen”, aldus Geens. “Het is daarbij natuurlijk vervelend dat Justitie daarmee bepaalde keuzes van verdeling van de speekseltesten voor de politie moet maken. Wij vragen sinds enige tijd dat de politie overeenkomstig de verschillende politiezones zelf die keuzes zou maken.”

Gewone en elektronische speekseltest werken allebei goed

Over de elektronische speekseltesten zei de minister dat het positieve of negatieve resultaat automatisch kan worden afgelezen zonder interpretatie van een politiedienst. Wat hij absoluut een pluspunt vindt. Bovendien worden een aantal van de bestaande elektronische speekseltesten al in het buitenland gebruikt en blijken ze goed te werken. Maar de huidige niet-elektronische testen werken ook goed, voegt hij eraan toe. De afleestijd voor de twee soorten tests verschilt voorlopig nog wel. Bij de elektronische speekseltest duurt het minimaal vijf minuten, afhankelijk van het type, voordat het resultaat bekend is. Voor de gewone tests duurt het iets langer, maar volgens Geens werken enkele bedrijven hard om de afleestijd op vijf minuten te krijgen.

Jambon beslist over elektronische test

Of de politie binnenkort zal overschakelen op de elektronische speekseltest, hangt van minister Jambon af. Geens zei daarover: “Het eventueel overschakelen naar een ander, meer duurzaam instrumentarium voor het afnemen van speekseltesten, naar analogie van de evolutie van de apparatuur voor de ademtest voor alcoholverbruik in het verkeer, moet het voorwerp uitmaken van overleg met mijn collega, verantwoordelijk voor de geïntegreerde politie. Het aanschaffen van duurzaam materiaal voor het uitvoeren van testen, hetzij ademtesten hetzij speekseltesten in het wegverkeer, hoort eerder thuis in het domein van de werkingsmiddelen van de geïntegreerde politie, terwijl de actuele aankoop van eenmalig bruikbare speekseltesten als gerechtskosten wordt aangezien.”

Bron: vraag van Barbara Pas aan minister van Justitie Koen Geens over ‘speekseltesten’, behandeld in de Kamercommissie voor de Justitie, 26 april 2017.