Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Weg nog lang voor wetsontwerp over gebruik bodycams door politie

Nieuws - 03/10/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Zowel de Raad van State als de Privacycommissie zal zich binnenkort uitspreken over het wetsontwerp dat de politie toelaat om bodycams te gebruiken. Als de tekst moet worden aangepast, verhuist die opnieuw naar de federale ministerraad die hem opnieuw moet goedkeuren. Nadien volgen dan de parlementaire besprekingen. De weg naar een evenwichtig wettelijk kader lijkt dus nog lang

Maar minister Jambon heeft in de Kamer uitdrukkelijk het belang van een grondig parlementair debat en duidelijke regelgeving aangegeven. Hij verwijst daarbij naar de studie van Sander Flight: ‘De mogelijke meerwaarde van bodycams voor politiewerk. Een internationaal literatuuronderzoek, Politiewetenschap, Amsterdam, 2017’.

Volgens de minister kunnen bodycams ook hier een erg nuttige tool zijn op het terrein, als bewijsmateriaal of om discussies uit te sluiten. Al zullen de politiediensten die kiezen om de camera’s te gebruiken, wel strikte gebruiksrichtlijnen moeten naleven.
Lokaal gebruik én financiering
Bedoeling is dat de bodycams in eerste instantie lokaal worden gebruikt en dus ook op lokaal niveau zullen moeten worden gefinancierd. Dat kan een aanzienlijke impact hebben op het budget. Zoals voor alle technologie kan de prijs sterk variëren volgens de technische mogelijkheden. Jambon herinnert er wel aan dat er voor al het politiemateriaal met een overheidsopdracht wordt gewerkt. Dat zal ook hier het geval zijn.
Geen excessief gebruik
Bovendien ligt - net zoals in de Europese regelgeving - in het wetsontwerp de nadruk op het evenredigheidsbeginsel. Het gebruik van bodycams moet dus in verhouding staat tot de nagestreefde doelstellingen.

Verder zullen er strenge voorwaarden gelden voor het filmen zelf én voor het opslaan van de beelden. De betrokken personen zouden bijvoorbeeld geïnformeerd moeten worden over de aanwezigheid van de camera’s. Niemand mag gefilmd worden zonder het te weten.
Camerawet
Het wetsontwerp neemt de nodige regels over het gebruik van bodycams op in de Wet op het Politieambt.

Bron: samengevoegde vragen van Eric Thiébaut, Gautier Calomne en Gilles Vanden Burre aan de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Jambon over ‘bodycams voor de politie’, behandeld in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, 20 september 2017.