Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Legitimatiekaart voortaan verplicht voor Inspecteurs Private Veiligheid

Nieuws - 15/11/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Sinds 10 november 2017 is de nieuwe Wet Private Veiligheid van kracht. Met meer bevoegdheden voor de sector, maar ook strengere controle door de overheid. Een taak die nog steeds toekomt aan de Inspecteurs Private Veiligheid van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie bij de FOD Binnenlandse Zaken. Maar ook voor hen verandert er een en ander. Ze zijn nu bijvoorbeeld verplicht om tijdens de uitoefening van hun ambt altijd een legitimatiebewijs bij zich te hebben. Deze identificatiekaart krijgt nu verder vorm in het allereerste gepubliceerde uitvoeringsbesluit bij de nieuwe wet.
Identiteit, foto en functie
Het is opvallend dat het KB geen model bevat van de kaart. Het geeft louter een beschrijving, zonder daarbij te melden welke kleur de kaart heeft of hoe de kaart beschermd wordt tegen fraude.
Staat wel vast:
de kaart is rechthoekig (85 mm x 54 mm);
vooraan op de kaart staan
-
op de bovenrand: de woorden ‘FOD Binnenlandse Zaken’, ‘SPF Intérieur’ en ‘FOD Inneres’;
-
centraal (in een rechthoek): de woorden ‘Private Veiligheid’, ‘Sécurité privée’ en ‘Private Sicherheit’, een identiteitsfoto, het IBZ-logo, de naam en voornaam van de houder en zijn of haar functie als inspecteur en het logo.be;
-
in de rechterhoek: de vlag in nationale driekleur;
op de achterkant lezen we, in de 3 landstalen, dat ‘de betrokkene lid is van het Rijkspersoneel en gemachtigd is om controles uit te voeren in het kader van de Wet Private Veiligheid van 2 oktober 2017 en de wet van 19 juli 1991 tot regeling van het beroep van privédetective. Hij is gemachtigd om deze hoedanigheid te doen gelden in de uitoefening van zijn functie. De gestelde overheden erkennen deze hoedanigheid en worden verzocht de titularis steun en bescherming te verlenen bij de uitoefening van zijn functie’.
Wie wat waar?
De Directeur-generaal van de AD Veiligheid en Preventie – momenteel Philip Willekens – zal de kaarten uitreiken. Al is het KB erg karig met informatie over hoe dat precies gebeurt en onder welke voorwaarden.
Richtlijnen over wat de houders moeten doen wanneer hun kaart beschadigd is, wanneer de gegevens op de kaart niet meer kloppen of wanneer ze de functie als inspecteur niet meer uitoefenen, zijn er wel. In dat geval zijn ze verplicht om de kaart terug te sturen naar de AD Veiligheid en Preventie om ze te laten vernieuwen of vernietigen. En dat binnen de 20 dagen nadat ze het issue hebben vastgesteld.
De directeur of het diensthoofd waarvan een geschorst of van zijn ambt ontheven personeelslid afhangt, trekt tijdelijk zijn legitimatiekaart in, hoelang die maatregel ook moge duren. Dezelfde procedure is van toepassing op de houder wiens ambtsuitoefening om een andere reden gedurende meer dan 30 dagen onderbroken wordt. De kaart wordt aan de betrokkene teruggegeven van zodra hij zijn ambt weer uitoefent.
Extra aandacht gaat naar verlies, diefstal of vernietiging van de kaart. Dat moet onmiddellijk worden gemeld. Bovendien wordt bij verlies of diefstal meteen een proces-verbaal opgemaakt en een dringende seining verstuurd. Wordt de kaart teruggevonden na een hernieuwing, wordt ze teruggegeven en vernietigd.
Bijkomende taken
Nog even dit. De nieuwe Wet Private Veiligheid kent de inspecteurs een aantal nieuwe taken en verantwoordelijkheden toe. De tekst stelt bijvoorbeeld expliciet dat de inspecteurs niet enkel bevoegd zijn om inbreuken vast te stellen. Ook de wetgeving uitleggen aan zij die de toepassing ervan verkeerd begrepen zouden hebben en bij inbreuken termijnen afspreken met de betrokkenen om zich in regel te stellen, behoort tot hun takenpakket. Al blijft natuurlijk iedere controle gebonden aan de opmaak van een controlerapport en van iedere inbreuk moet nog steeds een pv worden opgemaakt.
Belangrijk is ook de samenwerking met andere inspectiediensten, vooral de bevoegden op vlak van sociaal recht. De wettekst geeft dan ook extra aandacht aan communicatie en uitwisseling van gegeven. Voor het eerst zijn ook duidelijke regels opgenomen over het gebruik van beelden.
Niet te vergeten dat ook de politiediensten – naast de inspecteurs – hun controlefunctie behouden. Het Vast Comité van toezicht op de politiediensten behoudt bovendien haar toezichtsbevoegdheid op de veiligheidsdiensten.
Vanaf 10 november
Logischerwijs treedt het KB van 2 november 2017 in werking op de dag dat de nieuwe wet Private Veiligheid in werking is getreden. Dat was 10 november 2017.

Bron:  Koninklijk besluit van 2 november 2017 tot vaststelling van het model van de legitimatiekaart van de inspecteurs die zijn belast met de controle van de private veiligheid en de privédetectives, BS 14 november 2017.

Extra informatie: Wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid, BS 31 oktober 2017.