Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Geens: “Testresultaten voor nieuwe PV-databank heel positief”

Nieuws - 15/11/2017
-
Auteur 
Tom Depla


De parketten en onderzoeksrechters zullen binnenkort rechtstreeks toegang krijgen tot de elektronische processen-verbaal (e-PV's) van de hele geïntegreerde politie, dus zowel de lokale als de federale politiediensten. Er komt een centrale ‘PV-container’ voor al hun processen-verbaal. “Een proefmodel voor zo'n container is nu al lopende met drie pilootzones. De resultaten zijn tot nu toe heel positief”, zo gaf minister van Justitie Koen Geens aan in de Kamer.

De informatie-uitwisseling tussen de politiediensten en de gerechtelijke autoriteiten gebeurt vooral op basis van processen-verbaal. Om die uitwisseling sneller en efficiënter te laten verlopen wordt aan een nieuw platform gewerkt. In een centrale ‘PV-container’ zal de politie elektronisch pv’s kunnen opladen, waarbij de parketten en de onderzoeksrechter meteen verwittigd worden. Omgekeerd zal de politie kunnen zien welk gevolg het Openbaar Ministerie of de onderzoeksrechter heeft gegeven aan het pv.

Nog geen timing voor verdere uitrol

Er is nu een proefmodel voor zo'n container ontwikkeld dat al gebruikt wordt in drie pilootzones. Volgens Geens zijn de resultaten tot nu toe heel positief. Als het proefmodel definitief is goedgekeurd, zal de definitieve opbouw en uitrol worden opgestart. Een precieze timing geeft de minister niet mee.

Toegang parket tot Itinera

Hij wijst ook op andere ontwikkelingen, zoals de verbinding tussen de databanken REA/TPI en MACH van justitie en het programma ‘Itinera’ bij de federale gerechtelijke politie in het kader van het recherchemanagement. Midden vorig jaar werd de link vanuit justitie naar de politie informatica-technisch gerealiseerd, zodat de federale gerechtelijke politie op geautomatiseerde wijze feedback kan krijgen over de stand van zaken bij justitie van hun gerechtelijke opsporings- en onderzoeksdossiers.

Nadien heeft het parket gevraagd om omgekeerd ook toegang te kunnen krijgen tot het gedeelte van het recherchemanagementprogramma Itinera bij de politie. Ondertussen is de technische oplossing daarvoor ontwikkeld. “Die wordt nu uitgetest en nadien uitgerold in alle gerechtelijke arrondissementen”, aldus Geens. “De wederzijdse uitwisseling van gegevens in het kader van het recherchemanagement tussen justitie en politie zal dus weldra volledig functioneel zijn in de beide richtingen.”

Uitbreiding SIDIS suite

Een andere belangrijke ontwikkeling is volgens de minister de uitbreiding van de databank ‘SIDIS suite’. Daarover worden besprekingen gevoerd in de commissie Binnenlandse Zaken op basis van een amendement op een wetsvoorstel. Geens: “Met deze uitbreiding zullen de gerechtelijke overheden gegevens met betrekking tot vrijheden onder voorwaarden direct in de databank opladen met een push-systeem naar de politie die de naleving van sommige voorwaarden moet controleren. Dit betekent dat de federale en de lokale politie deze gegevens niet meer in hun eigen databanken moeten vatten.”

Bron: schriftelijke vraag van Koenraad Degroote aan minister van Justitie Koen Geens over ‘Afstemmen informaticasystemen Justitie op politie’, Bulletin van vragen en antwoorden nr. 134, 7 november 2017.