Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Wetboek internationaal privaatrecht : ook relevant voor vennootschappen en verenigingen

Nieuws - 12/08/2004
-
Auteur 
Carine


Het langverwachte Wetboek van Internationaal Privaatrecht (Wb. IPR) legt de internationale bevoegdheid van de Belgische hoven en rechtbanken vast, bepaalt welk nationaal recht van toepassing is op een geschil met een grensoverschrijdend karakter, en beschrijft de rechtsgevolgen die buitenlandse vonnissen en akten kunnen hebben in ons land.

Het wetboek bevat een hoofdstuk (hoofdstuk X) dat volledig gewijd is aan de rechtspersonen : hun internationale bevoegdheid, het recht dat op hen van toepassing is, zetelwijziging, fusies, openbare uitgifte van aandelen, enz. Een ander hoofdstuk (XI) handelt over het gerechtelijk akkoord, het faillissement en andere insolventieprocedures.

Het IPR-Wetboek bevat zelfs een volledig uitgeschreven statuut van de trust, dit is «een rechtsverhouding die door een rechtshandeling van de oprichter of door een rechterlijke beslissing in het leven wordt geroepen, waarbij goederen onder de macht van een trustee worden gebracht om ze te besturen ten behoeve ten behoeve van een begunstigde of voor een bepaald doel» (hoofdstuk XII).

Maar ook in de andere hoofdstukken komen onderwerpen aan bod die voor ondernemingen van belang zijn, zoals welk rechtsstelsel van toepassing is op handelszaken, op intellectuele eigendom, op verhandelbare effecten, op goederen in transit of op transportmiddelen (hoofdstuk VIII) en verkoopcontracten, en wissel- en orderbriefjes (hoofdstuk IX).

Het nieuwe Wetboek wijzigt bovendien het Wetboek van Vennootschappen (W.Venn.) en de Faillissementswet :
In het Wetboek van Vennootschappen is er niet langer sprake van de “werkelijke zetel” van vennootschappen, maar van hun “voornaamste vestiging”. En de bepaling uit het W.Venn. die zegt dat een vennootschap waarvan de werkelijke zetel zich in België bevindt, aan de Belgische wetten is onderworpen, ook al is de akte van oprichting in het buitenland verleden, wordt opgeheven.
Het IPR vult de Europese regeling op de lokale deelfaillissementen aan met een regeling voor landen die geen lid zijn van de Europese Unie.

De ondernemingsbepalingen van het Wetboek van internationaal privaatrecht treden op 1 oktober aanstaande in werking.

Info
 
Bron
16 JULI 2004 - Wet houdende het Wetboek van internationaal privaatrecht, B.S. 27 JULI 2004, editie 1, p. 57344;http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body.pl?language=nl&caller=summary&pub_date=2004-07-27&numac=2004009511#top