Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Binnenkort geen rijbewijs meer nodig om te starten met basisopleiding politie?

Nieuws - 29/04/2015
-
Auteur 
Laure Lemmens


Wie nu met de basisopleiding voor de politie wil starten, moet een rijbewijs B bezitten. Maar die vereiste zou in de toekomst mogelijk verdwijnen. Volgens minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon wordt het rijbewijs gevraagd omdat de aspiranten tijdens hun stageperiode met een politievoertuig moeten kunnen rijden. Voor theorielessen, simulaties, bezoeken, ontmoetingen, enz. vormt een rijbewijs echter geen noodzakelijke vereiste. Hij wil daarom bekijken of het mogelijk is dat kandidaten pas over een rijbewijs moeten beschikken ‘als ze een eerste keer met een politievoertuig moeten rijden’.

De rijbewijsvereiste vormt voornamelijk een probleem voor jonge kandidaat-aspiranten. Deelnemen aan selectieproeven kan immers al vanaf 17 jaar. Starten met de basisopleiding vanaf 18 jaar. Op dat moment hebben jongeren hun rijbewijs vaak nog niet behaald.  Zij moeten dus noodgedwongen afhaken of hun deelname uitstellen.

Jambon verduidelijkt wel dat de rijbewijsvereiste nooit helemaal kan verdwijnen. De aspiranten in opleiding krijgen een arbeidsovereeenkomst en moeten àlle opdrachten aanleren waarvoor politionele bevoegdheden vereist zijn. Bovendien zijn aspiranten van 18 uitzonderlijk. De gemiddelde leeftijd waarop kandidaten starten is 22 à 23 jaar. De indiensttredingsmomenten tot de basisopleiding vinden normaalgezien ook meerdere keren per jaar plaats. Kandidaten krijgen dus meermaals de kans om in te stappen.

Bron: vraag van Dirk Van Mechelen aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken over "de basisopleiding voor politieagenten" (nr. 3683), behandeld in de Commissie voor de Binnenlandse Zaken, 22 april 2015.