Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Personeelsformatie federale politie in nieuwe structuur (OT3)

Nieuws - 30/10/2015
-
Auteur 
Laure Lemmens


De federale politie kreeg op 1 oktober 2014 een nieuwe structuur. Die ‘organieke tabel 3’ of OT3 wordt stap voor stap geïmplementeerd. Om de volledige overstap te maken is een aanpassing van de personeelsformatie nodig. De federale regering komt daarom met een nieuw kader waarin het personeel wordt verdeeld per directie en algemene directie en waarbij een duidelijk overzicht wordt gegeven van het aantal ambten per graad/niveau. De verdeling is als bijlage opgenomen bij het KB van 27 oktober 2015
Meer operationelen, minder Calog
Bij de vorming van de personeelstabellen werd met een gesloten enveloppe gewerkt. In totaal zijn er 13.500 betrekkingen. Daarbij is er in OT3 een grotere capaciteit voorzien voor operationele betrekkingen in vergelijking met de OT2ter. Met een vermindering van het aantal HCP’s en een stijging van het aantal INP’s. Het aantal Calog’s is gedaald, maar het aantal A-niveaus is gestegen door de oprichting van de PLIF’s op het niveau van de Dirco’s. Het aantal niveaus O is sterk gedaald.
Jaarlijkse herzieningsmogelijkheid
Het directiecomité van de federale politie zal de details van de personeelsformatie - na overleg in het Hoog Overlegcomité - verder uitwerken in een intern reglement. Dat reglement kan trouwens elk jaar op 1 januari worden aangepast. De procedure wordt daarmee een pak eenvoudiger. Al hanteert het KB van 27 oktober 20015 wel strikte voorwaarden voor een aanpassing: wijzigen kan op voorstel van de Commissaris-generaal, een directeur-generaal, een directeur-coördinator of een gerechtelijk directeur ‘voor zover niet afgeweken wordt van het aantal voorziene ambten per graad dat is weergegeven in bijlage’.

Het voorstel tot wijziging moet steeds voor overleg naar het bevoegde basisoverlegcomité. Bovendien kan het door het directiecomité van de federale politie of door een representatieve vakorganisaties op de agenda van het Hoog Overlegcomité worden geplaatst. Maar de overlegprocedure moet worden beëindigd voor 1 november van het jaar voor het jaar waarin de wijziging wordt aangebracht.
Na de onderhandelingen wordt het voorstel voorgelegd aan het directiecomité van de federale politie dat beslist na overleg met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Het directiecomité moet de representatieve vakorganisaties briefen over de beslissing.
Directie politionele strategie geschrapt bij CG
De federale regering maakt van de gelegenheid gebruik om ook de nieuwe structuur van de federale politie zelf aan te passen. De Commissaris-generaal gaat er immers van uit dat de ontwikkeling van de politionele strategie onder haar verantwoordelijkheid valt én onder die van het directiecomité. Die verantwoordelijkheid kan dus niet aan een directeur worden toegewezen, klinkt het. De Directie van de politionele strategie verdwijnt dan ook uit het Commissariaat-generaal.
Het CG bestaat dus uit:
de Directie van de internationale politiesamenwerking, die centrale en gedeconcentreerde diensten bevat;
de Directie van de communicatie;
de coördinatie- en steundirecties; en
de Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk die centrale en gedeconcentreerde diensten bevat.
26 oktober 2015
Het KB van 27 oktober 2015 treedt retroactief in werking op 26 oktober. Het MB van 26 februari 2010 met de vorige vaststelling van de personeelsformatie van de federale politie wordt opgeheven.

Bron:  Koninklijk besluit van 27 oktober 2015 tot vaststelling van de personeelsformatie van de federale politie, BS 30 oktober 2015.

Extra informatie:
Koninklijk besluit van 23 augustus 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 november 2006 betreffende de organisatie en de bevoegdheden van de federale politie, BS 3 september 2014.
Adviezen Hoog Overlegcomité gegeven op 20 mei 2015, 17 juni 2015, 24 juni 2015 en 15 juli 2015.