Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 0800/30.144
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Nieuw: Verkeersvademecum 2017/2 (up-to-date tot 1 juni 2017)


 Basiswetboek wegverkeer voor de politie

Sinds editie 2017 van het Verkeersvademecum in december 2016 verscheen, is de verkeerswetgeving alweer op verschillende plaatsen aangepast. De grootste wijziging was zonder twijfel de nieuwe tarieven voor onmiddellijke inning en consignatie die op 1 mei van kracht werden. Omdat het boekje een veelgebruikt werkinstrument is voor politiemensen en andere verkeershandhavers op het terrein, verschijnt er nu uitzonderlijk een nieuwe editie: Verkeersvademecum 2017/2. Daarin zijn alle wetswijzigingen tot en met 1 juni verwerkt. Ga meteen naar onze webshop en plaats uw bestelling. 

Brussels gewest voert belasting op inverkeerstelling in voor paramotoren en drones

Nieuws - 10/02/2017
-
Auteur 
Christine Van Geel


Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een belasting op de inverkeerstelling (BIV) ingevoerd voor paramotoren en op afstand bestuurde luchtvaartuigen. De BIV geldt niet voor de paramotoren en de op afstand bestuurde luchtvaartuigen die in het verkeer zijn gesteld door vennootschappen, autonome overheidsbedrijven of vzw’s, met leasingactiviteiten (‘geleasde’ paramotoren en ‘geleasde’ op afstand bestuurde luchtvaartuigen).
De BIV bedraagt 61,50 euro en wordt ingevoerd met ingang vanaf 1 januari 2016, retroactief dus (nieuw tweede lid, punt B., § 1, art. 98, Br.WIGB; art. 22, ordonnantie van 12 december 2016).
Een ‘paramotor’ is een luchtvaartuig dat bestaat uit een glijscherm, ook parapente genoemd, een soepele uit stof gemaakte vleugel waarmee zweven mogelijk is, samen met een motor die ofwel op de rug van de piloot gedragen wordt of geplaatst is op een onderstel op drie of vier wielen. Met een op afstand bestuurd luchtvaartuig, afgekort "RPA", wordt een onbemand luchtvaartuig bedoeld dat bestuurd wordt vanaf een grondcontrolestation. Vaak wordt dit een "drone" genoemd.

Bron:  Ordonnantie van 12 december 2016 houdende het tweede deel van de fiscale hervorming, BS 29 december 2016 (art. 22 en art. 41)

Extra informatie: Wetboek van de met Inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen (Br. WIGB), BS 18 januari 1966 (art. 98, § 1)