Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Verkeersvademecum 2017/2 (NIEUW)


 Basiswetboek wegverkeer voor de politie

Sinds editie 2017 van het Verkeersvademecum in december 2016 verscheen, is de verkeerswetgeving alweer op verschillende plaatsen aangepast. De grootste wijziging was zonder twijfel de nieuwe tarieven voor onmiddellijke inning en consignatie die op 1 mei van kracht werden. Omdat het boekje een veelgebruikt werkinstrument is voor politiemensen en andere verkeershandhavers op het terrein, verschijnt er nu uitzonderlijk een nieuwe editie: Verkeersvademecum 2017/2. Daarin zijn alle wetswijzigingen tot en met 1 juni verwerkt. Ga meteen naar onze webshop en plaats uw bestelling.

Merk op: deze editie wordt niet automatisch opgestuurd naar de bestaande abonnees. Iedereen die een exemplaar wil, moet het dus bestellen via de webshop. 

Fietsers met lichtjes in alle kleuren van de regenboog: eigenlijk mag het niet, maar toch wel

Nieuws - 15/02/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Fietsers en voetgangers gebruiken steeds vaker ledlichtjes in verschillende kleuren om zich zichtbaar te maken in het verkeer. En dat mag, bevestigt Mobiliteitsminister François Bellot in de Kamercommissie Verkeer. Hoewel…

Voor voetgangers bestaan er geen wettelijke restricties. Zij mogen zich op straat begeven met lichtjes in alle kleuren van de regenboog. Fietsers daarentegen mogen eigenlijk alleen de lichten gebruiken die worden opgelegd door het Verkeersreglement: vooraan wit of geel, achteraan rood. Deze lichten mogen zowel op de fiets als op de fietser zijn aangebracht.

Strikt genomen zijn bijkomende ledlichtjes in andere kleuren dus verboden op de fiets. "Maar omdat die extra lichten de zichtbaarheid en dus ook de veiligheid van zwakke weggebruikers ten goede komt, wordt dit momenteel gedoogd", aldus de minister. "Op voorwaarde natuurlijk dat ook de verplichte verlichting wordt gebruikt."

De minister wil ‘laterale signalisatie’ op termijn wel legaliseren. "Op die manier zou op een legale manier gebruikgemaakt kunnen worden van bijkomende led-verlichting in een kleur naar keuze", zegt Bellot. Het item maakt deel uit van de aanbevelingen voor de herziening van de Wegcode.

Bron: vraag van Daphné Dumery aan de minister van Mobiliteit over "het dragen van persoonlijke LED-verlichting in het verkeer" (nr. 16170), Kamer van Volksvertegenwoordigers, behandeld in de Commissie Verkeer van 8 februari 2017.