Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Nieuw betalingsplatform voor verkeersovertredingen op komst

Nieuws - 21/02/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Justitie werkt aan een nieuw betalingsplatform voor verkeersovertredingen. Een systeem waarin bijna elke stap ‘van vaststelling tot inning’ geautomatiseerd verloopt. Heel wat minder administratie dus voor zowel politie als justitie.

De krijtlijnen zijn gezet, maar de weg naar effectief gebruik is nog lang, zo blijkt uit een antwoord van Justitieminister Geens op een parlementaire vraag in de Kamercommissie Justitie. De FOD Justitie en de verschillende stakeholders hebben het project eind 2016 ter hand genomen. De fase van vormgeving is bijna afgerond. Na de laatste goedkeuring zal Justitie de ICT-ontwikkeling opstarten.

Het nieuwe platform zal beheerd worden door bpost. De bedoeling is alvast om zo veel mogelijk procedurestappen te automatiseren, zowel op niveau van politie als justitie. Hiervoor zal de politie de vaststellingen van overtredingen elektronisch doorsturen naar de FOD Justitie. Die zal dan namens de politie het pv en de brief met het voorstel tot onmiddellijke inning versturen via het computersysteem MaCH. Wanneer overtreders niet betalen, zal het betalingsplatform een herinneringsbrief versturen en indien nodig een voorstel tot minnelijke schikking. En vervolgens, per gerechtsbrief, een bevel tot betalen. Voor bepaalde overtredingen of categorieën van recidive zal het platform onmiddellijk een dagvaarding versturen. Europese staatburgers zullen hun boete per overschrijving of online kunnen betalen.

Wie vragen heeft, zal terecht kunnen in een callcenter. Maar er zal ook schriftelijk contact kunnen worden opgenomen.

Zo’n systeem is trouwens niet nieuw. België volgt in dit alles het voorbeeld van Frankrijk en Nederland, die al langer op deze manier werken. En al is de insteek in de eerste plaats de verdere automatisering van de behandeling van verkeersovertredingen, het nieuwe platform kan ook op heel wat andere domeinen voordelen bieden. Onder meer om een beter beeld te krijgen van de vervolging van verkeersovertredingen. De ICT-ondersteundingsdienst van de FOD Justitie zou bijvoorbeeld de cijfers met betrekking tot de verwerking van de vervolgingsdossiers kunnen ophalen via MaCH.

Bron: vragen van Philippe Goffin en Philippe Blanchart aan minister van Justitie Koen Geens over ‘de vervolgingen bij verkeersovertredingen’, behandeld in de Kamercommissie Justitie op 15 februari 2017.