Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Tegen zomer Kaderovereenkomst over minimale dienstverlening in gevangenissen

Nieuws - 20/03/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Een gegarandeerde minimale dienstverlening in onze gevangenissen. Het dossier ligt al geruime tijd op de regeringstafel. Maar nu zou er toch schot komen in de zaak, laat Justitieminister Geens weten in de bevoegde Kamercommissie. De onderhandelingen over de ‘Kaderovereenkomst Continuïteit van de Detentie’ vorderen goed. De federale regering wil de tekst tegen deze zomer finaliseren.

De overeenkomst bevat duidelijke afspraken over hoe gevangenissen moeten zorgen voor continuïteit in geval van staking. Met aandacht voor de verdeling van bevoegdheden, verantwoordelijkheden en de taken bij deze organisatie van deze gegarandeerde dienstverlening.

Nu wordt bij staking de politie ingezet voor de beveiliging van de gevangenissen. Maar aangezien dit geen kerntaak is, is de dienstverlening beperkt tot het minimum. Gevolg is onder meer dat het regime voor de gedetineerden wordt verstrengd: minder ‘wandelingen’, minder ‘overlegmomenten’, enz. In sommige gevallen wordt ook de rechtsgang belemmerd omdat verdachten niet naar de rechtbank kunnen. Items die het recht op verdediging, menswaardige behandeling en recht op veiligheid in gevaar brengen. Met een aanzienlijke budgettaire impact, maar ook met zware consequenties bij de politiediensten die moeten inspringen. Zowel wat personeel als middelen betreft.

Bij de stakingen in de lente van 2016 liep ons land nog heel wat veroordelingen op. Bij 135 veroordelingen werden dwangsommen opgelegd, soms tot 10.000 euro per dag. De Staat heeft in de meeste zaken derdenverzet of hoger beroep aangetekend. Intussen werden 24 vorderingen op eenzijdige verzoeken in getrokken en 34 zaken leidden tot herziening van het oorspronkelijke bevel. In ongeveer de helft van de zaken in hoger beroep werd nog geen arrest gewezen. De Belgische Staat heeft nog geen enkele dwangsom betaald.

Bron: vragen van Carina Van Cauter en Sophie De Wit aan minister van Justitie Koen Geens over ‘de minimale dienstverlening in gevangenissen’, Commissie voor de Justitie, Kamer van Volksvertegenwoordigers, 15 maart 2017.