Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Niet iedereen kent strengere normen voor foto op identiteitskaart, maar Jambon plant geen nieuwe informatiecampagne

Nieuws - 24/04/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Sinds begin dit jaar gelden strengere normen voor de foto’s op identiteitskaarten. Hoewel burgers hiervan vaak niet op de hoogte blijken te zijn, komt er geen nieuwe informatiecampagne om de normen toe te lichten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon werd al alles in het werk gesteld om de burgers te informeren.

Als gevolg van de nieuwe normen mag je op de foto niet meer glimlachen (neutrale gezichtsuitdrukking, gesloten mond, geen tanden). Je mag ook je wenkbrauwen niet fronsen, je gezicht en schouders moeten recht voor de lens staan, je mag geen accessoires dragen, je hoofd moet onbedekt zijn en je ogen, kin en gezichtsomtrek moeten duidelijk zichtbaar zijn. De achtergrond moet eenkleurig zijn en mag geen schaduwen bevatten. De foto’s mogen tot slot niet ouder zijn dan 6 maanden. Een hele boterham. En die blijkt niet bij iedereen even goed gekend. Daardoor zijn er de voorbije weken in tal van gemeenten problemen ontstaan. Foto’s werden niet aanvaard, met extra kosten voor de burger die er nieuwe moest laten maken.
Voldoende initatieven
Maar toch komt er geen nieuwe informatiecampagne om de normen toe te lichten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon werden al voldoende initatieven genomen. De oproepingsbrieven werden aangepast zodat de nieuwe normen erop vermeld staan, er werd informatie verspreid via de gemeenten én via de media. De regels staan ook op de websites van de FOD Binnenlandse Zaken en de Algemene Directie Instellingen en Bevolking. Bovendien werden de veranderingen gemeld aan de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen.
Belang van goede foto
De minister heeft dus helemaal geen plannen voor bijkomende communicatie. De toepassing van de nieuwe normen blijft ondertussen erg strikt. Dat is nodig in de strijd tegen identiteitsfraude. Maar vooral ook om de identiteitscontroles door de ordediensten (politie, douane, enz.) vlot te laten verlopen. Die zullen immers steeds vaker via een geautomatiseerd systeem verlopen zoals dat nu al gebeurt in de luchthaven van Zaventem. Een kwaliteitsvolle en conforme foto op de identiteitskaarten is daarbij erg belangrijk. Het is ook daarom dat de zogenaamde ICAO-normen (International Civil Aviation Organisation) voor paspoorten sinds begin dit jaar ook gelden voor onze elektronische identiteitskaarten en Kids-IDs.

Bron: vraag van Paul-Olivier Delannois aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over ‘de foto op de identiteitskaart’, behandeld in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, 19 april 2017.