Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Explosieven: controle op controleambtenaren Douane en Accijnzen

Nieuws - 26/04/2017
-
Auteur 
Carine Govaert


Inbreuken op de Europese regels inzake precursoren in explosieven kunnen opgespoord en vastgesteld worden door de politie en de ambtenaren van Douane en Accijnzen. Maar in tegenstelling tot hun collega’s bij andere overheidsdiensten zijn de douaneambtenaren niet rechtstreeks onderworpen aan het toezicht van de procureurs.
Precursoren zijn stoffen die na een chemische reactie tot een ontploffing kunnen leiden. Het op de markt brengen van dergelijke precursoren en het gebruik ervan worden geregeld door de Europese Precursorenverordening. De inbreuken op die verordening worden echter vastgesteld door de lidstaten. De verordening zegt alleen dat de sancties ‘doeltreffend, evenredig en afschrikkend’ moeten zijn.
Ons land regelde de opsporing en bestraffing van inbreuken op de Europese Precursorenverordening in een wet van 15 juli 2016. Die wet bepaalt dat inbreuken op de verordening in ons land opgespoord en vastgesteld worden door de politie, de douane en door bepaalde ambtenaren van de FOD Economie en van de FOD Leefmilieu. De wet zegt ook dat die ambtenaren bij de uitvoering van hun taak onderworpen zijn aan het toezicht van de bevoegde procureur-generaal of van de federale procureur, en aan het hiërarchisch toezicht van hun leidinggevenden bij de administratie.
Maar dat is wat té kort door de bocht, althans wat de ambtenaren van Douane en Accijnzen betreft. Hún bevoegdheid inzake het opsporen en vaststellen van inbreuken wordt immers expliciet geregeld door de Algemene Wet inzake Douane en Accijnzen (AWDA). Ook als het om niet-fiscale inbreuken gaat, zoals hier.
De diversebepalingenwet inzake Economie verwijst voortaan naar het toezicht zoals dat geregeld wordt in de AWDA-wet, wanneer een douaneambtenaar een inbreuk of een poging tot inbreuk vaststelt op de voorschriften op het binnenbrengen op Belgisch grondgebied van precursoren voor explosieven uit derde landen. Op dergelijke inbreuken en pogingen tot inbreuk staat een gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar en een geldboete van 100 tot 100.000 euro.
Van toepassing:
Belgisch grondgebied.
4 mei 2017. Wettelijke regeling van 10 dagen na publicatie in het BS.
Bron: Wet van 18 april 2017 houdende diverse bepalingen inzake economie, BS 24 april 2017 (art. 61 DB Economie).

Extra informatie: Wet van 15 juli 2016 tot uitvoering van de verordening (EU) nr. 98/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 15 januari 2013 over het op de markt brengen en het gebruik van precursoren voor explosieven (Precursorenverordening), BS 28 juli 2016.