Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

VVSG vraagt met aandrang nieuwe Veiligheidsmonitor

Nieuws - 26/04/2017
-
Auteur 
Tom Depla


De Veiligheidsmonitor, een grootschalige telefonische bevolkingsenquête over de veiligheid van de burgers en het functioneren van de politiediensten, werd in 2009 geschrapt wegens besparingen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vraagt nu met aandrang om de Veiligheidsmonitor weer op te starten. “Deze bevraging leverde zowel voor de gemeenten als voor de politie een schat aan informatie op. Door de politiestatistieken aan te vullen met de resultaten van de veiligheidsmonitor krijgt men een betrouwbare weergave van de realiteit”, luidt het.

De Veiligheidsmonitor werd voor de eerste keer uitgevoerd in 1997 en daarna om de twee jaar. De bevraging peilde naar onveiligheidsgevoelens, buurtproblemen, slachtofferschap en aangiftebereidheid. Ook werd gepolst naar de tevredenheid over de werking van de politiediensten. Voor de laatste monitor werden 37.000 telefonische enquêtes en 12.000 interviews afgenomen bij inwoners van 15 jaar of ouder in heel België. In 2009 sneuvelde het bevolkingsonderzoek toen de federale regering moest besparen.

De VVSG vraagt nu met aandrang om de Veiligheidsmonitor nieuw leven in te blazen. De vereniging beschouwt het onderzoek als een noodzakelijk instrument voor het voeren van een integraal en geïntegreerd veiligheidsbeleid. “Het is een ideale barometer voor het bepalen van de prioriteiten van het veiligheidsbeleid”, klinkt het.

Vanuit verschillende hoeken is volgens VVSG een zeer grote vraag naar een nieuwe Veiligheidsmonitor. De VVSG ondersteunt die vraag. “Het zou de ideale kans zijn om zowel op federaal als op lokaal niveau nieuwe actuele prioriteiten te bepalen. De bevraging heeft als bijkomende meerwaarde dat zij politiezones de mogelijkheid biedt om aan benchmarking te doen.”

De resultaten van de Veiligheidsmonitor in de periode 1997-2009 kunt u raadplegen op de website van de federale politie.