Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Jambon: ‘Religieuze en provocerende symbolen op politie-uniform zijn absoluut onaanvaardbaar’

Nieuws - 14/06/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Politiemensen mogen tijdens de uitoefening van hun functie geen religieuze symbolen dragen zoals een kruis. Ook provocerende emblemen op het uniform en excentrieke kledij zijn absoluut onaanvaardbaar. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon toegelicht in de Kamer.

Hij herinnert aan de wetgeving rond het voorkomen van politieambtenaren en de neutraliteit van de functie omdat commotie is ontstaan naar aanleiding van een uitzending van de RTBF waarin een politieman met een Tempelierskruis op zijn vest in beeld is gekomen. Iets wat volgens de minister én de Belgische wetgeving geheel niet kan.

Er wordt te allen tijde neutraliteit en onpartijdigheid van de politieambtenaren verwacht. Zowel bij de uitoefening van hun job als in hun voorkomen. Een basiselement dat niet alleen deel uitmaakt van onze wetgeving (KB van 10 juni 2006 en het MB van 15 juni 2006), het item wordt ook behandeld in de deontologische code van de politiediensten. De politiediensten krijgen bovendien tekst en uitleg over de toepassing van de wetgeving in Omzendbrief GPI 65 van 27 februari 2009.

Maar neutraliteit betekent niet meteen dat er helemaal geen onderscheidingstekens mogen worden gedragen. De wetgeving laat het dragen van specifieke onderscheidingstekens immers wel toe onder heel strikte voorwaarden. Mogen gedragen worden: onderscheidingstekens die bedoeld zijn om een gespecialiseerde functie te herkennen, die zijn toegestaan en ter beschikking gesteld door de korpschef, de commissaris-generaal of de directeur-generaal. Een politieagent mag in geen geval op eigen initiatief iets op zijn uniform aanbrengen.

Bij de federale politie zijn ook bepaalde emblemen of hangers toegestaan. Maar ook hier gaat het alleen om tekens die het mogelijk maken om een dienst of functie te herkennen en die bedoeld zijn ‘om een gevoel van trots en vereenzelviging te versterken of de diversiteit bij de federale politie te tonen’. Zoals momenteel de button om de aanslagen van 22 maart te herdenken. Maar aanbrengen mag alleen na toestemming én als de tekens stroken met de waarden van de politie. De emblemen mogen bovendien geen onderdeel van het officiële logo van de politie bevatten.

Bron: samengevoegde vragen van Denis Ducarme, Kattrin Jadin en Jean-Marc Delizée minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon, over "het dragen van een onderscheidingsteken door een politieman" (nr. 18684), behandeld in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, 7 juni 2017.