Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Onverdoofd slachten vanaf 2019 verboden in Vlaanderen

Nieuws - 14/08/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vanaf 1 januari 2019 is onverdoofd slachten verboden in Vlaanderen. Er zal geen uitzondering meer worden gemaakt om religieuze redenen.
De Dierenbeschermingswet wordt aangepast. Al zijn die aanpassingen vrij basic. Voor meer tekst en uitleg duiken we in de voorbereidende documenten…
Wat zegt de wet?
Vanaf 1 januari 2019 mag ‘een gewerveld dier’ alleen worden gedood na ‘voorafgaande bedwelming’. Verdoven is dus verplicht. Al gaat het decreet zelf niet dieper in op de manier van verdoven. De decreetgever geeft alleen een algemene definitie van bedwelmen. Het gaat om ‘ieder bewust gebruikte methode die een dier pijnloos in een staat van bewusteloosheid en gevoelloosheid brengt, met inbegrip van methodes die onmiddellijk de dood tot gevolg hebben’. Een omschrijving die werd overgenomen uit de Europese Verordening 1099/2009 op de bescherming van dieren bij het doden.
Wat met religie?
Volgens de definitie wordt een methode waarbij het dier onmiddellijk wordt gedood ook beschouwd als bedwelming. Deze methodes zijn echter niet in overeenstemming met sommige religieuze voorschriften. Daarom stelt het decreet ook uitdrukkelijk dat - bij slachtingen volgens speciale methoden die vereist zijn voor religieuze riten – de bedwelming omkeerbaar moet zijn en de dood van het dier niet het gevolg mag zijn van de bedwelming.
Momenteel voldoet alleen ‘elektronarcose’ aan deze voorschriften. Hierbij wordt het dier met een elektrische schok tijdelijk verdoofd en ongevoelig voor pijn. Het hart van het dier klopt dus nog op het moment van de slachting. Iets wat voor moslims een belangrijke voorwaarde is om het vlees als halal te beschouwen. De methode staat op dit moment echter nog niet op punt voor kalveren en runderen. Daarom wordt voor deze dieren de ‘post-cut-stunning’ methode gebruikt waarbij de verdoving meteen na de halssnede gebeurt. Maar de decreetgever is duidelijk. Deze uitzondering geldt alleen wanneer de runderen geslacht worden volgens speciale methoden die vereist zijn voor religieuze riten. De Vlaamse regering krijgt de bevoegdheid om een einde te stellen aan deze afwijking van zodra omkeerbare (niet-lethale) bedwelming ook voor runderen toepasbaar is.
Uitzonderingen
De uitzondering om religieuze redenen wordt dan wel geschrapt, een aantal andere blijft bestaan. In de toekomst is onverdoofd slachten toegelaten in geval van overmacht, bij jacht of visvangst en in het kader van de bestrijding van schadelijke organismen.
Niet langer in slachthuis
Vanaf 2019 moeten slachtingen volgens speciale methoden die vereist zijn voor religieuze riten niet langer in een erkend slachthuis worden uitgevoerd. Om tegemoet te komen aan de vraag van de islamitische gemeenschap naar ruimte voor initiatieven voor een zo vlot mogelijke organisatie van het islamitisch Offerfeest en om de dierenwelzijnsrisico’s bij het groeperen van slachtingen voor particulier huishoudelijk verbruik te beperken, wordt aan de Vlaamse Regering de mogelijkheid geboden om inrichtingen te erkennen voor het gegroepeerd slachten van dieren voor particulier huishoudelijk verbruik. De Vlaamse Regering kan daarbij ook de voorwaarden voor het dierenwelzijn bepalen.
Bescherming tegen represailles
Het decreet laat de Vlaamse Regering ook toe om een regeling uit te werken waarbij functionarissen voor het dierenwelzijn bescherming krijgen tegen eventuele represailles van hun werkgever als ze dierenwelzijnsproblemen melden in het slachthuis waar ze tewerkgesteld zijn.
1 januari 2019
Omdat de nieuwe voorschriften heel wat aanpassingen vragen van alle betrokkenen, kiest Vlaanderen ervoor om ze pas in 2019 in te voeren. De Vlaamse minister bevoegd voor Dierenwelzijn zal ook iemand aanwijzen die in dialoog de geloofsgemeenschappen zal begeleiden en ondersteunen.

Bron:  Decreet van 7 juli 2017 houdende wijziging van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren, wat de toegelaten methodes voor het slachten van dieren betreft, BS 18 juli 2017.