Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Potpourri V creëert wettelijke grondslag voor vattingsbevel bij uitlevering

Nieuws - 22/08/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


De vijfde Potpourri-wet creëert een wettelijke grondslag voor de heropsluiting van een opgeëist persoon met het oog op uitlevering wanneer die persoon tijdens de uitleveringsprocedure in vrijheid werd gesteld alvorens het uitleveringsbesluit – dat de uitlevering (ten minste deels) toestaat, kon worden betekend.
Wanneer België om een uitlevering wordt verzocht is doorgaans vereist dat de opgeëiste persoon, in afwachting van een beslissing m.b.t. de uitlevering van zijn vrijheid wordt beroofd. Wanneer het uitleveringsverzoek steunt op een buitenlands aanhoudingsbevel of buitenlandse veroordeling dan moeten deze eerst uitvoerbaar worden verklaard én aan de persoon worden betekend alvorens de betrokkene van zijn vrijheid kan worden beroofd. Het kan echter zijn dat iemand al opgesloten was, maar tijdens de uitleveringsprocedure in vrijheid werd gesteld alvorens het uitleveringsbesluit – dat de uitlevering (ten minste deels) toestaat – kon worden betekend. De betrokkene zal dan opnieuw worden opgesloten op basis van het ministerieel uitleveringsbesluit dat wordt uitgevaardigd. Die praktijk werd in 2015 echter aan de kaak gesteld door het Hof van Cassatie. In zijn arrest van 1 april 2015 oordeelde het Hof dat er geen wettelijke grondslag bestaat om een nieuwe detentie toe te laten enkel op basis van het ministerieel uitleveringsbesluit.
De wetgever komt daarom met een oplossing: indien de opgeëiste persoon niet meer gedetineerd is met het oog op zijn uitlevering, dan vaardigt de bevoegde procureur des Konings een vattingsbevel uit met het oog op de betekening en de tenuitvoerlegging van het ministerieel besluit dat de uitlevering toestaat. De Uitleveringswet wordt in die zin aangepast.
De wetgever maakt van de gelegenheid gebruik om komaf te maken met de verouderd, onnodig en tijdrovend mechanisme in de Uitleveringswet. Indien een buitenlands rechtshulpverzoek de tenuitvoerlegging van een huiszoeking en het beslag van overtuigingsstukken omvat dat eist artikel 11 van de Uitleveringswet eerst een voorafgaande machtiging van de bevoegde raadkamer en nadien een tweede machtiging om de (eventueel) in beslag gnomen overtuigingsstukken aan de verzoekende buitenlandse overheid over te dragen. Die machtigingen zijn voorbijgestreefd. Bewijsmiddelen die in het buitenland zijn gelokaliseerd kunnen immers los van de uitlevering van een gezochte verdachte of veroordeelde persoon worden gevraagd en bekomen. Artikel 11 wordt daarom geschrapt.

Bron:  Wet van 6 juli 2017 houdende vereenvoudiging, harmonisering, informatisering en modernisering van bepalingen van burgerlijke recht en van burgerlijk procesrecht alsook van het notariaat, en houdende diverse bepalingen inzake justitie, BS 24 juli 2017. (art. 216-217 Potpourri V)