Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zijn camera’s in fouilleringsruimtes van politiekantoren toegelaten?

Nieuws - 12/10/2017
-
Auteur 
Tom Depla


Voordat een aangehoudene opgesloten wordt in een cel, voeren politieambtenaren een opsluitingsfouille uit. Hiervoor hebben sommige commissariaten een fouilleringslokaal. Om bij die fouilles de rechten van zowel aangehoudene als politieambtenaar te vrijwaren, willen veel korpsen in die lokalen een camera te plaatsen. Mag dat? Nee, want dat zou strijdig zijn met de geldende regels, zo staat te lezen in het meest recente nummer van het politietijdschrift Inforevue.

De auteurs van de bijdrage, Sven Verbeiren en Alain Liners, verwijzen naar artikel 10 van het KB Cellen (voluit: het Koninklijk besluit van 14 september 2007 betreffende de minimumnormen, de inplanting en de aanwending van de door de politiediensten gebruikte opsluitingsplaatsen). Dat artikel voorziet enkel dat camera’s in opsluitingsplaatsen de bewaking mogen helpen verzekeren op voorwaarde dat de opgesloten personen minimum de privacy genieten bij het gebruik van het toilet. In artikel 1 van dat KB wordt bepaald wat verstaan moet worden onder een ‘opsluitingsplaats’, namelijk: een politiecel, een wachtcel, een mobiele cel, een collectieve cel, een cellencomplex en een toezichtslokaal. De fouilleringsruimten vallen hier dus niet onder.

De Privacycommissie bevestigt deze visie in haar aanbeveling 06/2011 van 6 juli 2011. Volgens de Commissie zou de installatie en het gebruik van een bewakingscamera op fouilleringsplaatsen strijdig zou zijn met de geldende regels.

De auteurs concluderen dat er op dit moment geen wettige basis is voor het plaatsen van camera’s in fouilleringslokalen, tenzij de fouillering in de cel zelf gebeurt. “Rekening houdend met de aanbeveling van de Privacycommissie en om de geest van het KB Cellen te respecteren – voor zover er in het cellencomplex geen aparte ruimte is voor de fouillering - moet men opteren voor discrete plaatsen zonder camera’s. Dit om het privéleven, de fysieke integriteit en de menselijke waardigheid te eerbiedigen”, zo schrijven ze.