Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Politie kan camerabeelden openbaar vervoer wél al live bekijken

Nieuws - 16/10/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


De Camerawet laat de federale en lokale politie intussen ruim 5 jaar toe om de livebeelden van de bewakingscamera’s op het openbaarvervoersnet te bekijken. Tot op vandaag ontbreekt echter het KB met de nodige uitvoeringsbepalingen (met de concrete verantwoordelijkheden, praktische details, ...). Maar dat mag echter geen belemmering vormen, aldus minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de Kamer.

"Er kan immers – in overleg met de openbare vervoersmaatschappijen en met voldoende flexibiliteit en medewerkingsbereidheid van de betrokken partijen - een bilateraal akkoord worden afgesloten om de toegang tot de beelden te realiseren", zegt hij. Zoals dat nu al het geval is voor de spoorwegpolitie.

Het is zelfs de bedoeling dat deze manier van werken de nieuwe standaardprocedure wordt. Minister Jambon wil het vereiste KB immers definitief schrappen om de procedure te vereenvoudigen. Het wetsontwerp dat deze nieuwe wijziging doorvoert in de Camerawet werd net voor het zomerreces goedgekeurd door de federale ministerraad en ligt nu voor advies bij de Privacycommissie en de Raad van State.

Bedoeling is dat de details over de technische en praktische invulling van de toegang tot de camerabeelden in bilaterale protocollen worden geregeld, aangepast aan de praktijk. Omdat het gaat om de verwerking van persoonsgevoelige informatie zal ieder protocol wel vooraf voor advies moeten worden voorgelegd aan de Privacycommissie.

Bron: schriftelijke vraag van Hans Bonte aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over ‘het uitblijven van de mogelijkheid voor politiezones om realtime toegang te krijgen tot de camerabeelden in trein- en metrostations’, Bulletin vragen en antwoorden nr. 131, Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Zie ook: Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, BS 31 mei 2007. (Camerawet artikel 9)