Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Speciale Eenheden federale politie vorig jaar ruim 5500 uur in buitenland voor training

Nieuws - 17/10/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


De Speciale Eenheden van de federale politie (DSU) trokken in 2016 voor een pak trainingen naar het buitenland. In totaal werden 5.551 uren aan internationale oefeningen, stages, seminaries en vormingen gevolgd. Met dit keer extra aandacht voor activiteiten in de strijd tegen het terrorisme en de georganiseerde criminaliteit.

Minister Jambon herhaalt in de Kamer het belang van deze trainingen. Ervaringen uitwisselen, technische en tactische vorming is immers cruciaal voor de werking van de Eenheden. 

De DSU neemt dan ook ieder jaar deel aan
- oefeningen met lange afstandswapens (sniping);
- gijzelingsoefeningen aan boord van cruiseschepen;
- gijzelingsoefeningen van grote menigten in gebouwen;
- de ontwikkeling van speciale technieken om binnen te dringen (breaching);
- de uitwisseling van ervaringen op het vlak van onderhandelingen of grote operaties die hebben plaatsgevonden in de wereld.

Telkens dure opleidingen. Maar door financiële bijdragen van de Europese Commissie en de Algemene Directie van de Gerechtelijke Politie is deelname door de DSU wel verzekerd.

Het overgrote deel van de activiteiten in 2016 vond plaats binnen het ATLAS-netwerk. Een internationaal samenwerkingsverband dat werd opgestart na de aanslagen in de Verenigde Staten in 2001. Speciale eenheden van politie en leger die verbonden zijn aan het netwerken zorgen niet alleen voor wederzijdse ondersteuning bij terroristische evenementen; er wordt ook samen getraind, informatie uitgewisseld en er worden ervaringen gedeeld. Binnen dit netwerk zijn de kosten verbonden aan het logement, de maaltijden en de aankoop van materiaal dat nodig is om de oefeningen te organiseren, ten laste van de Europese Commissie. Het netwerk beschikt over een jaarlijks budget van 1,2 miljoen euro.

In 2016 bedroegen de kosten voor de federale politie daardoor ‘slechts’ 38.500 euro.

Bron: schriftelijke vraag van Gautier Calomne aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over ‘Buitenlandse stages van de speciale eenheden van de federale politie’, Bulletin van vragen en antwoorden nr. 130.