Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Wet die kraken strafbaar stelt, verschijnt eerstdaags in Staatsblad

Nieuws - 16/10/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


De wet die ‘kraken’ strafbaar stelt, zal heel binnenkort in het Staatsblad verschijnen. De tekst werd begin oktober goedgekeurd door de plenaire Kamer en ligt nu ter bekrachtiging voor bij de Koning.

Binnen enkele weken riskeren krakers dus een fikse boete en een gevangenisstraf. Al zal de strafmaat wel variëren naargelang de woning, het appartement, de kamer of het verblijf dat werd gekraakt leegstond of bewoond was. De wetgever is immers iets minder streng wanneer het gaat om onbewoonde panden.
Concreet
- Aanpassing artikel 439 van het Strafwetboek

Wie zonder bevel van de overheid en buiten de gevallen waarin de wet toelaat in de woning van bijzondere personen tegen hun wil binnen te treden, in een door een ander bewoond huis, appartement, kamer, verblijf of in de aanhorigheden ervan hetzij binnendringt met behulp van bedreiging of geweld tegen personen of door middel van braak inklimming of valse sleutels hetzij dit goed bezet, hetzij erin verblijft zonder toestemming van de bewoners wordt gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar én een geldboete van 26 tot 300 euro.

- Nieuw artikel 442/1 van het Strafwetboek

Wie zonder een bevel van de overheid hetzij zonder toestemming van een houder van een titel die of een recht dat toegang verschaft tot de betrokken plaats of gebruik van of verblijf in het betrokken goed toestaat en buiten de gevallen waarin de wet het toelaat, op eender welke manier andermans niet bewoonde huis, appartement, kamer, verblijf of de aanhorigheden ervan of enige andere niet bewoonde ruimte of andermans roerend goed dat al dan niet als verblijf kan dienen, hetzij binnendringt, hetzij bezet, hetzij erin verblijf zonder zelf houder te zijn van voormelde titel of recht, wordt gestraft met een gevangenisstraf van 8 dagen tot een maand en een geldboete van 26 tot 100 euro (of een van deze straffen).

Merk hierbij op dat ook het kraken van bijvoorbeeld verplaatsbare garageboxen of tuinhuizen strafbaar wordt.
Een jaar cel voor die hards
Wie een onbewoond pand kraakt en geen gevolg geeft aan het bevel tot ontruiming riskeert een gevangenisstraf van 8 dagen tot een jaar en een geldboete van 26 tot 200 euro (of een van deze straffen.
Klachtmisdrijf
Het kraken van onbewoonde panden zal een klachtmisdrijf vormen. Het zal dus pas strafbaar zijn na een klacht van een persoon die houder is van een titel of een recht op het betrokken goed.
Sneller en minder complex
Voordien konden eigenaars alleen via een procedure voor de vrederechter de uitzetting van krakers bekomen, maar dat was complex en duurde vaak erg lang. Door de nieuwe wetgeving zal de procureur des Konings op zeer korte termijn (binnen de 8 dagen) een uitzettingsbevel kunnen afleveren. Bovendien wordt de burgerlijke procedure aangepast zodat sneller kan worden opgetreden.

Bron: wetsontwerp betreffende het onrechtmatig binnendringen in, bezetten van of verblijven in andermans goed, Parl. St. Kamer 54K1008.