Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Solliciteren voor mandaat als voorzitter Comité P (of plaatsvervanger) kan nog tot en met 16 november

Nieuws - 17/10/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Het mandaat van voorzitter van Comité P is officieel vacant. Solliciteren kan nog tot en met 16 november 2017. Tot die dag kan men zich bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers ook aanmelden voor een mandaat als plaatsvervanger. Want – zoals de Wet Toezicht Politiediensten van 18 juli 1991 dat wil – moeten er altijd 2 nieuwe plaatsvervangers worden aangewezen wanneer er een nieuwe voorzitter aantreedt.
De nieuwe voorzitter wordt de opvolger van Johanna Erard wiens mandaat op 5 januari 2018 afloopt. De nieuwe chef krijgt een mandaat van 6 jaar en zal het Comité P dus normaal gezien al zeker tot en met 5 januari 2024 leiden. Uiteraard kan die datum nog wat opschuiven. Erard blijft immers in dienst tot de nieuwe voorzitter de eed heeft afgelegd.
Alleen Belgische magistraten
De sollicitatieprocedure verloopt alvast zoals dat al jaren het geval is. Belangrijkste voorwaarde: de voorzitter van Comité P moet een magistraat zijn. Wie deze titel niet draagt, kan zich dus geen kandidaat stellen.
Maar magistraten die geïnteresseerd zijn in het mandaat, zullen– op het moment van hun benoeming – ook aan een reeks andere voorwaarden moeten voldoen. Het mandaat staat immers alleen open voor Belgen die in ons land wonen, minstens 35 jaar oud zijn én beschikken over hun burgerlijk en politieke rechten. Daarnaast wordt een relevante ervaring van minstens 7 jaar geëist in het domein van het strafrecht of de criminologie, het publiek recht of managementtechnieken, verworven in functies die bij de werking, activiteiten en organisatie van de politiediensten, inlichtingen- of veiligheidsdiensten aanleunen. De voorzitter moet ook functies met een hoge graad van verantwoordelijkheid hebben uitgeoefend. Tot slot is een veiligheidsmachtiging van het niveau ‘zeer geheim’ nodig.
Logischerwijs gelden deze criteria ook voor de mensen die als plaatsvervanger worden aangewezen. Al wordt pas gecontroleerd of ze aan de voorwaarden voldoen op het moment dat ze in functie treden.
Geen politieambtenaren
Toch komt niet iedereen die aan de benoemingsvoorwaarden voldoet, in aanmerking voor de functie. De leden (en hun plaatsvervangers) van het Comité P mogen immers geen bij verkiezing verleend openbaar mandaat uitoefenen en geen openbare of particuliere betrekking of activiteit uitoefenen die de onafhankelijkheid of de waardigheid van het ambt in gevaar zou kunnen brengen.
Ze mogen ook geen lid zijn van het Comité I, van een politiedienst, van een inlichtingendienst, van het OCAD of van een andere ondersteunende dienst.
Statuut
De leden van het Comité P hebben een statuut dat gelijk is aan dat van de raadsheren bij het Rekenhof. De regels in verband met het geldelijk statuut van de raadsheren bij het Rekenhof zoals vervat in de wet van 21 maart 1964 betreffende de wedden van de leden van het Rekenhof zijn dan ook op hen van toepassing.
Indienen vóór 17 november
Kandidaturen indienen kan nog tot en met 16 november. De dossiers worden - via aangetekend schrijven – gericht aan de voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
De kandidaten moeten duidelijk aangeven voor welk mandaat ze zich kandidaat stellen en alle nodige bewijsdocumenten meesturen.

Bron:  Benoeming van de voorzitter en van de eerste en de tweede plaatsvervangende voorzitter van het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten (Comité P), BS 17 oktober 2017.